BLOG

Vlad Gliga
Guest blogger
Vlad Gliga

Ce va urma depinde doar de noi, de noi toti

Publicat pe 30 august 2016

Plecarea

La sfârșitul anului 2010 mă întorceam din Belgia puțin confuz, dar bucuros. Tocmai fusesem acceptat la un master în management la Vlerick Business School, o școală de business cotată destul de bine în Europa. Eram confuz pentru că mă acceptaseră, deși performanțele mele academice de până atunci intrau în așa zisa categorie ”sub media clasei”. Se pare că implicarea în BEST (o organizație studențească activă în multe universități din Europa), în organizarea TIFF-ului și crearea TEDxEroilor a fost mai relevantă decât nota obținută la cursul de ”Inteligență Artificială” – curs predat folosind software din anii ‘70 (toamna).

Cred că nu are sens să mai laud sistemul de învățământ din afară – aplicat, îndrumat de profesor, plin de dezbateri și studii de caz. A fost un an intens, cu vreo 6 ore de curs pe zi, proiecte, vizite la companii, competiții și multe alte activități care mă făceau să mă trezesc cu plăcere și să ajung mai devreme la școală. Am făcut și un curs de olandeză. Prima dată când am intrat la oră am crezut că am ajuns la chineză… iar acum tot ce știu să zic e ”Bună dimineața”, ”Poftă bună” și ”Ai ochi frumoși”.

Revenirea

Fast forward 4 ani mai târziu, în vara anului 2015, am aterizat înapoi la Cluj. Între timp absolvisem masterul ”cum laude”, reușisem să mă angajez la Shell în Olanda și tocmai îmi dădusem demisia. În 2011/2012 aplicasem ”decât” la 31 de companii pentru a-mi găsi un job, iar acum tocmai îi puneam punct de bunăvoie.

De multe ori când lumea mă întreabă ”De ce?” răspund cu o alta întrebare ”De ce nu?”.

Cred că România este plină de oportunități! Atât din punct de vedere business, cât și social. Încă avem probleme mari în multe domenii, însă cu puțin spirit antreprenorial se poate crea o afacere nouă sau un ONG care să ajute. Nu vreau să spun că este ușor, dar nicăieri nu este dacă vrei să progresezi. Sigur, în unele locuri sistemul este mai bine pus la punct, dar asta înseamnă și că este mult mai greu de schimbat, de îmbunătățit radical ceva și implicit este mai multă competiție.

Totuși, de ce m-am întors în țară? Sincer să fiu, am avut constant gânduri de întoarcere. ”Tipping point”-ul a fost în 2014 când am reușit să organizăm prima ediție mare a TEDxEroilor. Am sărit de la un public de 100 de persoane la 800. Mai important a fost că am avut oportunitatea să intru în contact cu o mulțime de oameni cu proiecte frumoase, optimiste și ambițioase. Oameni care mi-au dat încrederea că se poate. Tema ediției a fost ”Dare to fail”, așa că mi-am luat inima în dinți și m-am întors.

Mi-am regăsit prietenii, mi-am făcut prieteni noi și întâlnesc frecvent oameni care se luptă pentru o Românie mai bună. Pot să zic că România la care m-am întors este mai optimistă și vede luminița de la capătul tunelului… sau crează o aplicație care ajută la găsirea ei și, eventual o și vinde celor de la Facebook. Departe de mine gândul de a crede că totul este mai bine. Avem încă ”parte” de sărăcie extremă, discriminare de toate felurile, corupție și multe alte probleme, iar în unele privințe câteodată chiar mergem în jos (cu autostrăzi care se surpă la scurt timp după inaugurare, de exemplu). Uneori e frustrant să știu că ”se poate”, dar parcă ne ambiționăm să rămânem în stadiul în care suntem.

Va urma

Știu că dacă vrem și muncim pentru asta, va urma să avem o Românie din care să nu vrem să emigrăm. În primul rând va trebui să ne schimbăm mentalitatea și să întelegem că împreună avem un impact (pozitiv) mai mare și suntem mai puternici. Hai să ajutăm atunci când putem, să fim mai buni unii cu alții, în trafic, la vreo coadă sau când oferim vreun serviciu. ”What goes around, comes around”. Ar trebui să încercăm să gândim pe termen lung și să dezvoltăm spiritul de comunitate, să nu tragă fiecare doar pentru propriul ”bine”. Nu în ultimul rând, cred că ar trebui să fim mândri că suntem români și să credem cu tărie că împreună putem schimba țara în mai bine.

Dacă reușim să facem toate cele enumerate, sunt convins că în 5 ani, nu 20, putem avea o Românie mai curată, aranjată și frumoasă, în care să vrem să ne trăim viața, să ne petrecem vacanțele și de care să ne fie dor când plecăm în concedii peste hotare.

Vlad Gliga este curatorul TEDxEroilor din Cluj-Napoca.