Despre

VA URMA este o platformă ambițioasă, lansată și susținuă de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Acestă platformă își propune ca România să fie a zecea economie a UE în două decenii. Acest obiectiv poate fi atins dacă infrastructura, demografia și eficiența vor deveni domenii de interes național pentru măsurile ce vor fi luate în următorii ani.

FIC și-a propus de la bun început să contribuie  la construirea și consolidarea unui mediu de afaceri competitiv în România.

De 20 de ani FIC susține  dezvoltarea și creșterea economică sustenabilă. Am sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană și lupta împotriva corupției, îmbunătățirea infrastructurii, a sistemului medical și educational, modernizarea cadrului fiscal. FIC și-a dorit ca România să fie gazda Campionatului European de Fotbal din 2020 și a unuia dintre cele mai mari lasere din lume.

Cartea Albă a FIC a ajuns la a zecea ediție în 2015 și ne bucurăm să vedem că multe dintre lucrurile pe care le-am susținut au devenit realitate. Sute de companii și mii de oameni s-au implicat în activitatea FIC în cele două decenii care au trecut. Aceștia au dedicat multe ore pentru identificarea problemelor importante pentru România cărora au încercat să le găsească cele mai bune soluții și să le susțină în dialog cu autoritățile.

Companiile membre FIC îți sunt foarte cunoscute. Le cumperi produsele. Le vizitezi magazinele. Lucrezi pentru ele sau lângă ele. Le aplauzi pentru produsele și serviciile pe care le oferă. Alteori te superi pentru că nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Sau pentru că au greșit. E firesc, nici oamenii și nici companiile nu sunt fără cusur.

Oricât de străine le-ar fi numele, acestea sunt în mare măsură companii românești: înregistrate în România, plătesc taxe în România, au angajați și clienți români.  

Sunt deschise către piața europeană și globală, sporind transferurile de tehnologie și cunoștințe.

Acestea sunt și motivele pentru care au un interes în bunul mers al țării și al comunității. Dezvoltarea acestor companii nu este posibilă în absența dezvoltării mediului în care operează; au nevoie de angajați educați și sănătoși, infrastructură de calitate, acces sigur la energie și legislație predictibilă. De cealaltă parte, România are nevoie de companii dinamice, care să creeze valoare adaugată și bunăstare în jurul lor.

În 2010, când efectele crizei financiare grevau încă puternic economia României, FIC a prezentat publicului și autorităților Programul pentru creștere economică. Am încercat să arătăm atunci că nu trebuie să ne pierdem optimismul; că un set de măsuri coerente poate repune România pe calea creșterii economice. Din cele 80 de măsuri propuse atunci, jumătate au fost implementate.

Astăzi însă comunitatea membrilor FIC consideră că România trebuie să aibă un obiectiv mai ambițios, pe măsura potențialului său. România poate și trebuie să devină una dintre cele mai importante economii ale Uniunii Europene și o voce pe care toată lumea să o ia în seama. Dincolo de activitățile curente și dezbaterile punctuale despre o lege sau alta, despre o politică sau alta, misiunea comunității de afaceri FIC este să convingă actorii politici și publicul larg ca acest obiectiv nu este doar posibil ci și dezirabil.

FIC a crescut cu România și vrem să creștem în continuare împreună. FIC 10