Despre

Ce este proiectul Va Urma?

Inițiat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), proiectul Va Urma este o platformă ambițioasă ce își propune ca România să devină a zecea economie a Uniunii Europene până în 2036.

Faptul că în ultima perioadă au apărut numeroase documente strategice, unele chiar sub formă de strategii de țară, arată că există interes din tot mai multe zone ale societății – fie că vin dinspre guvernanți, fie că vin dinspre mediul de afaceri sau dinspre societatea civilă, ele confirmă nevoia comună de o viziune sănătoasă pe termen lung.

Astfel, Va Urma își propune să devină o platformă de dialog despre viitorul României adresată cetățenilor, autorităților publice și mediului de afaceri.


Cine suntem?

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația celor mai importanți investitori străini din România. FIC numără 130 de companii membre care au împreună aproximativ 200.000 de angajați, majoritatea români. Toate companiile membre FIC sunt înregistrate în România, plătesc taxe statului român, funcționează respectând legile țării și sunt în mare parte conduse de manageri români.


De ce am creat Va Urma?

După aderarea la Uniunea Europeană, României i-a lipsit un țel/ o ambiție precisă care să coaguleze resursele și energiile societății în ansamblu.

FIC își dorește ca România să prospere, ca cetățenii ei să se implice, să genereze soluții și să militeze pentru acestea – să fie ambițioși.


Care este scopul Va Urma?

Scopul platformei este să creeze o ambiție pentru România și a plecat de la întrebarea: România, tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Obiectul platformei Va Urma este să informeze cetățenii cu privire la potențialul României și la oportunitățile/responsabilitățile lor și să atragă implicarea cetățenilor.


Avem o viziune: ca România să ajungă a 10-a economie a Uniunii Europene în 2036

În 2016, România era a șaptea țară din Uniunea Europeană ca populație și suprafață și doar a 17-a economie, conform valorii nominale a PIB-ului, de 160 miliarde de euro. În 1996, aceasta a pornit de la un PIB de doar 29 de miliarde de euro, iar până în 2016 el a crescut de 5,5 ori. Noi credem că dacă toți românii atât cei din țară, cât și cei din diaspora îi vor atribui României același țel în următorii 20 de ani vom reuși să devenim a 10-a economie a UE. Găsești aici detaliile viziunii România 2036.


Cele trei elemente prin care putem atinge obiectivul: infrastructură, oameni, eficiență

Credem că acest proiect de țară are nevoie de trei elemente foarte importante.

  • Infrastructură: cadrul în care putem reuși
  • Oameni: resursele necesare pentru a reuși
  • Eficiență: modul în care vom reuși

Cum ne atingem obiectivul?

Nu mai așteptăm să vină schimbarea. O facem noi. Împreună.

FIC consideră că este momentul oportun ca cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri și mediul academic să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societății și care să fie sprijinit de toți factorii de decizie. Ne dorim ca platforma Va Urma să aducă împreună cetățenii cu societatea civilă, cu mediul de afaceri și cu autoritățile pentru același scop ambițios.

O primă inițiativă pe care am creat-o este o listă de soluții concrete pentru a atinge viziunea România 2036. La baza acestor soluții stau estimări macroeconomice făcute de profesioniști prin care dorim să arătăm potențialul României.

AFLĂ VIZIUNEA