BLOG

Radu Magdin
Guest blogger
Radu Magdin

Leadership politic și îndeplinirea obiectivelor

Publicat pe 21 august 2017

De ce are nevoie un lider politic pentru a reuşi să-şi îndeplinească toate obiectivele? Care sunt sacrificiile pe care el/ea le face, dar mai ales care sunt valorile care îl/o ghidează pentru a-și respecta promisiunile față de alegători, sprijinul față de gruparea politică din care face parte, dar în același timp și propriile proiecte? Sunt doar câteva întrebări simple pe care oricine și le pune atunci când se gândește la o carieră în politică.

Încă de la începutul apariției primelor forme de administrație publică, fie că este vorba de o mică comunitate, fie că este vorba de marile curți regale, s-au putut observa câteva elemente cheie care au definit succesul politic. Există trei lucruri care se observă mereu la oamenii din jurul tău – ce îi motivează: puterea, influența și/sau banii. Tentația e să spunem că politica este doar despre putere și resurse deși aceste lucruri reprezintă mai mult niște ambiții personale. Nu trebuie exclusă nici motivația „serviciului public”, servitul comunității, indiferent de mărimea ei.

Nimic nu este simplu în politică, deși așa trebuie să pară din punct de vedere comunicațional ca să prindă mesajul politic. Astăzi, un bun lider politic trebuie să aibă neapărat “cei 4 V”, adică: viziune, voință, valori și (o poveste de) viață. Viziunea este cea care îl face să-și seteze obiectivele și să aibă un plan, dar totodată îi aduce și pragmatism în îndeplinirea lor. Voința este stimulată de ambiție. Valorile sunt lucrurile care îl definesc pe om, scoțând la iveală ceea ce el/ea crede, ce simte și lucrurile în care el/ea crede. Iar povestea de viață este elementul cu care poate câștiga inimile și respectul celor din jurul său, prin simpatie, apreciere și sprijin pentru cauza sa. Căci da, e foarte important să ai o cauză mai mare ca tine. Fără o cauză, e greu de creat o poveste dar și de a rezista mental în politică fără să ajungi prea cinic(ă).

Mai departe, un alt lucru pe care trebuie să-l faci este să fii un lider autentic – să oferi un leadership autentic, nu e bine să te străduiești prea tare să fii natural – și poți face asta prin cunoștințele pe care le ai și obiectivele pe care ți le setezi pe termen lung, care vor fi reflectate simultan și în acțiunile tale. Cunoștințele pot fi învățate, experiența vine prin observație și greșeli. În politică nu îți permiți să te arzi de prea multe ori.

Vorbind de mediul politic, experiența de partid este esențială în dezvoltarea ta, însă modul prin care alegi să te faci remarcat este definitoriu pentru ambițiile pe care le ai și drumul tău către succes. Contează, așadar, să oferi o construcție pe termen lung și să faci diferența dintre talkers vs. doers. Marile ambiții îi caracterizează pe oamenii cu un caracter puternic, care fac parte din categoria celor care fac lucruri (doers), nu doar care vorbesc despre ele (talkers). La un moment dat, papagalul cade de pe cracă dacă nu știe să și dea din aripi, de aceea e important să exersezi periodic zborul la înălțime. Un lucru pe care trebuie să-l avem în minte mereu: ambiția trebuie întotdeauna dublată de muncă și planificare, astfel apar roadele. Strategie si implementare serioasă dincolo de frumusețea ideilor.

Pe lângă dorința de a avea putere, un alt lucru important care definește ambiția politică profesionistă este și dorința de a face bine celor din jurul tău. Un lider politic trebuie să fie îndrăzneț si să-și asume un proiect de comunitate. Trebuie totodată, să crească standardele morale din societate și să îmbunătățească modul în care aceasta este administrată. Nu există politică bună fără administrație bună, obiectivul nu poate fi atins fără rezultate concrete. Așadar, la treabă!

Radu Magdin este analist și consultant politic. E pasionat de comunicare, strategie și putere – nimeni nu e perfect.