Manifest

Viitorul este ceea ce lăsăm în urmă

România, tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Ne-am întrebat asta în ‘89, când am pornit pe drumul libertății. Ne-am răspuns că vrem o țară ca în Vest. Am intrat în clubul select al statelor membre UE și NATO, dar ce facem mai departe? Pentru că începe să se vadă luminița de la capătul tunelului, e bine să ne întrebăm din nou încotro vrem să urnim țara. E timpul să ne maturizăm, și vrem s-o facem frumos: să prosperăm și să avem seninătatea care vine la pachet cu bunăstarea. Câți sunt oare ca noi, cei ce ne dorim o țară funcțională și prosperă?

Românii au ambiție pentru că România are potențial

Cum ar fi dacă am deveni un actor important al regiunii și al UE? Noi credem că avem potențial și tot ce ne lipsește este un “proiect de țară” pe care să ni-l asumăm de azi cu toții, cetățeni, politicieni și mediul de afaceri.

Unde suntem acum și unde vom fi în două decenii? A 10-a economie a Uniunii.

Suntem a 7-a țară a Uniunii ca populație și suprafață, însă doar a 16-a economie (conform valorii nominale a PIB-ului, de 160 miliarde de euro). În 1996  am pornit de la un PIB de doar 29 de miliarde. Iată că astăzi, după 20 de ani, el este de 5,5 ori mai mare. Noi credem că este momentul oportun să transformăm dezavantajele în avantaje și că putem crește de încă 4 ori în următoarele două decenii, adică să ajungem la 655 de miliarde de euro. Deși pare greu de crezut, România are tot ce-i trebuie pentru a ajunge acolo.

Cum punem temelia pentru România ce va urma?

Propunem trei direcții importante pe care să începem să lucrăm, cu încredere și dibăcie:

Va fi mai greu ca în 1996 pentru că lumea din jurul nostru s-a schimbat. Dar pentru că are potențial, România poate depăși țări ca Danemarca, Irlanda sau Austria.

Atenție: propunerea noastră nu este pentru cei resemnați, cei care cred că România este irecuperabilă pentru că românii nu se pot uni în jurul unei idei. Este pentru cei cu chef de muncă, cei care au mișcat deja lucruri în domeniile lor de activitate sau au idei pe care vor să le pună în practică de mâine, cei care înțeleg că schimbarea are nevoie de timp. E pentru cei care nu se tem să taxeze prin vot sau protest derapajele de orice fel. De acum înainte, e nevoie de noi toți ca să fim convingători. Nu contează dacă lucrăm la stat sau la privat, dacă stăm în Barcelona, în București sau în Gura Humorului. Contează doar să ne pese de viitorul nostru.  

Un proiect de țară mare. România are treabă!

2016 este an electoral, deci urechile politicienilor sunt ciulite. Le transmitem pe toate canalele că vrem să fim guvernați de partide care au viziune și priorități nu doar pe hârtie. Hai să le zicem că nu se mai poate să continuăm să mergem din inerție. Hai să le arătăm direcția progresului, cu livrabile, calendar și tactici prin care putem să ajungem la succes. Hai să fim cu ochii pe ei ca până acum și să-i taxăm dacă una zic și alta fac. La urma urmei, e dreptul nostru să le cerem socoteală, căci noi suntem cei care plătim impozite și taxe zi de zi.  

Cine suntem noi?

Vorbim, fără fals patriotism, în numele unei părți importante a mediului de afaceri din România. Membrii FIC însumează peste 200.000 de angajați. Oricât de germane, englezești sau franceze sunt numele companiilor membre FIC, ele:

  • sunt înregistrate în România
  • plătesc taxe în România
  • funcționează după legile din România
  • au angajați români și clienți români.  

Dacă nu noi, atunci când?

Comunitatea de afaceri pe care o reprezentăm vrea să convingă actorii politici și publicul larg că acest obiectiv de țară nu este doar posibil, ci și dezirabil. Suntem transparenți când admitem că afacerile nu se pot dezvolta dacă mediul în care operează nu se dezvoltă și el. Avem nevoie de angajați educați și sănătoși, de infrastructură de calitate și de legislație predictibilă, care nu se schimbă de la o lună la altă. De cealaltă parte, România are nevoie de companii dinamice care să creeze valoare adaugată și bunăstare în jurul lor. Cum cele două direcții nu pot merge decât împreună, punem la bătaie o ambiție și o platformă comună de dialog.

Știm că în România va urma prosperitate pentru că noi facem episodul „viitor”

Drumul este lung, dar avem cruise-control. Locul 10 în economiile UE până în 2036 nu îl putem realiza noi singuri, sau politicienii de capul lor. Este genul de proiect care se face împreună. Hai să aderăm la comunitatea celor care lasă o Românie mai prosperă și mai bogată pentru copiii ei.

Alătură-te inițiativei și adaugă ideile tale de schimbare.